Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Kisah Dan Latar Belakang Jenama Mcdonalds

Share Post:

mcdonald's-corporation

Jenama McDonalds ialah sebuah syarikat makanan segera Amerika yang diasaskan pada tahun 1940 sebagai sebuah restoran yang dikendalikan oleh Richard dan Maurice McDonald, di San Bernardino, California, Amerika Syarikat. Sejarah bermula daripada adik-beradik iaitu Richard dan Maurice McDonald dibuka pada tahun 1940 McDonald’s pertama di 1398 North E Street di West 14 Street di San Bernardino, California tetapi bukan McDonald’s dikenali hari ini.

Ray Kroc membuat perubahan kepada perniagaan adik-beradik untuk memodenkan. Adik-beradik McDonald memperkenalkan “Sistem Servis Speedee” pada tahun 1948, dengan memperluas menggunakan prinsip restoran makanan cepat saji yang sebelum ini White Castle telah dipraktikkan lebih dari dua dekad sebelumnya.

Jenama McDonalds

jenama-mcdonalds

Pada 4 Mei 1961, McDonald’s pertama memfailkan tanda dagangan A.S. atas nama “McDonald’s” dengan keterangan “Drive-In Restaurant Services”, yang terus diperbaharui. Menjelang 13 September, McDonald’s, di bawah bimbingan Ray Kroc, memfailkan tanda dagangan pada logo baru-simbol “M” yang bertindih, berganda.

Tetapi sebelum gerbang berganda, Jenama McDonalds menggunakan gerbang tunggal untuk seni bina bangunan mereka. Walaupun logo “Golden Arches” muncul dalam pelbagai bentuk, versi sekarang tidak digunakan sehingga 18 November 1968, apabila syarikat itu telah memihak kepada tanda dagangan A.S..

Perbadanan sekarang mempreditkan pengasasnya kepada pengusaha francais, Ray Kroc pada 15 April 1955. Ini sebenarnya restoran kesembilan yang dibuka di McDonald, walaupun lokasi ini dimusnahkan dan dibina semula pada tahun 1984. Kroc kemudian membeli ekuiti saudara jenama McDonalds di syarikat dan memulakan jangkauan syarikat di seluruh dunia. Kroc direkodkan sebagai rakan niaga agresif, memandu saudara McDonald daripada industri.

Kroc dan saudara-saudara McDonald berjuang untuk mengawal perniagaan, seperti didokumenkan dalam autobiografi Kroc. Restoran San Bernardino akhirnya diruntuhkan pada tahun 1971 dan laman web dijual kepada rantai Juan Pollo pada tahun 1976. Kawasan ini kini berfungsi sebagai ibu pejabat untuk rangkaian Juan Pollo, dan sebuah muzium McDonald’s dan Route 66.

Dengan perkembangan jenama McDonalds ke dalam banyak pasaran antarabangsa, syarikat itu telah menjadi simbol globalisasi dan penyebaran cara hidup Amerika. Kemunculannya juga telah menjadikan topik perdebatan awam sering mengenai obesiti, etika korporat, dan tanggungjawab pengguna.

Kemudian, mereka menghidupkan semula perniagaan mereka sebagai pendirian hamburger, dan kemudian menjadikan syarikat itu menjadi francais, dengan logo Golden Arches diperkenalkan pada tahun 1953 di lokasi di Phoenix, Arizona.

Pada tahun 1955, Ray Kroc, seorang ahli perniagaan, menyertai syarikat itu sebagai ejen francais dan terus membeli rantai dari saudara McDonald. McDonald’s mempunyai ibu pejabat asalnya di Oak Brook, Illinois, tetapi memindahkan ibu pejabatnya ke Chicago pada awal tahun 2018.

Kini, jenama McDonalds adalah rantaian restoran terbesar di dunia dengan pendapatan, melayani lebih daripada 69 juta pelanggan setiap hari di lebih dari 100 buah negara di sekitar 36,900 outlet pada 2016. Walaupun McDonald’s paling terkenal dengan hamburger, burger cheeseburger dan kentang goreng, mereka juga mempunyai produk ayam, barangan sarapan, minuman ringan, susu kocok, bungkus dan pencuci mulut.

Berkenaan dengan cap dagangan, cap dagangan jenama McDonalds didaftarkan pada tahun 1977 dengan klasikfikasi adalah nombor 29 iaitu berkenaan dengan produk-produk makanan diperbuat yang berasaskan makanan darat, makanan laut, produk tenusu dan sebagainya.

USP atau Proposal Jualan Unik adalah pernyataan yang ringkas dan tidak dapat diingati dengan jelas menerangkan nilai unik syarikat. Bagi syarikat makanan segera seperti McDonald, mereka menggunakan Suku Jualan Unik yang menawarkan harga rendah, konsisten, dan kebersihan untuk membantu mereka membina sebuah syarikat dan identiti di seluruh dunia.

jenama-mcdonalds

Misi dan visi jenama McDonalds adalah untuk menjadi tempat kegemaran pelanggan dan cara makan dan minum. Beroperasi di seluruh dunia adalah sejajar dengan strategi global yang dikenali sebagai Rencana untuk Menang, yang berpusat pada pengalaman pelanggan yang luar biasa – Orang, Produk, Tempat, Harga dan Promosi.

Maskot asal McDonald’s adalah topi tukang masak di atas hamburger yang disebut sebagai “Speedee”. Pada tahun 1962, Golden Arches menggantikan Speedee sebagai maskot sejagat. Simbol itu, Ronald McDonald, diperkenalkan pada tahun 1965. Badut, Ronald McDonald, muncul dalam iklan untuk mensasarkan penonton mereka.

McDonald pertama di Malaysia adalah di Jalan Bukit Bintang pada tahun 1982.

Ingin tahu mengenai coca-cola? Baca mengenai coca-cola

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..