Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Sejarah Louis Vuitton

Share Post:

Sejarah Louis Vuitton adalah sebuah rumah fesyen Perancis dan syarikat runcit mewah yang diasaskan pada tahun 1854 oleh Louis Vuitton.

Sejarah Louis Vuitton

sejarah_louis_vuitton

LV monogram label muncul pada kebanyakan produknya, mulai dari barang mewah dan barang kulit hingga siap pakai, kasut, jam tangan, barang kemas, aksesori, cermin mata hitam dan buku.

Sejarah Louis Vuitton adalah salah satu rumah fesyen antarabangsa yang terkemuka di dunia; ia menjual produknya melalui butik, di kedai serbaneka mewah, dan melalui bahagian e-dagang di laman webnya.

Selama enam tahun berturut-turut (2006-2012), Louis Vuitton dinamakan sebagai jenama mewah paling berharga di dunia. Penilaian pada 2012 ialah AS $ 25.9 bilion.

Penarafan jenama pada 2013 ialah AS $ 28.4 bilion dengan pendapatan AS $ 9.4 bilion. Syarikat ini beroperasi di 50 negara dengan lebih daripada 460 kedai di seluruh dunia.

Sejarah Louis Vuitton

Jenama Louis Vuitton dan monopram LV adalah antara jenama paling bernilai di dunia.  Menurut kajian Millward Brown 2010, Louis Vuitton kemudian menjadi jenama ke-19 yang paling berharga di dunia, dan dianggarkan bernilai lebih AS $ 19 bilion.

Selama enam tahun berturut-turut, Louis Vuitton adalah salah satu daripada 10 senarai jenama paling bernilai yang dikaji oleh BrandZ Millward Brown Optimor  pada tahun2011 dengan nilai $ 24.3 bilion.

Louis Vuitton mengalami peniruan yang meluas. Lambang Monogram dibuat untuk mengelakkan pemalsuan. Pada tahun 2004, lebih daripada 18% barangan tiruan Louise Vuitton dirampas dan disita  di Kesatuan Eropah.

Syarikat itu bergiat aktif dalam membanteras aktiviti pemalsuan, dengan menggunakan eguam dan agensi penyiasat khas untuk mengenal pasti sindiket pemalsuan melalui mahkamah di seluruh dunia.

Syarikat memperuntukkan kira-kira separuh daripada bajet komunikasinya untuk mengatasi pemalsuan barangnya. LVMH, syarikat induk Vuitton, telah menyatakan “Seramai 60 orang di pelbagai peringkat bekerja sepenuh masa dengan kerjasama penyiasat luar dan sekumpulan peguam untuk membanteras aktiviti pemalsuan.”

Sehingga tahun 1980-an, produk Vuitton telah dijual secara meluas di kedai-kedai, seperti Neiman Marcus dan Saks Fifth Avenue, berdasarkan sejarah Louis Vuitton.

Pada tahun 2006, syarikat itu memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Manifest Information Services Ltd. yang berpangkalan di Colorado (aka Manifest Hostmaster dan Manifest.com), melalui WIPO, untuk memaksa Manifest memindahkan nama domain LV.com kepada Louis Vuitton.

Tindakan undang-undang gagal dan domain itu kemudiannya diperoleh oleh Liverpool Victoria (LV =), syarikat insurans fraternal terbesar di England.

Beberapa artis rap berprofil tinggi menyebut syarikat itu dalam lirik lagu, terutamanya: Bohemia, Kanye West, Juicy J, dan Wiz Khalifa. Beberapa tahun kebelakangan ini, jenama LV ini sangat gah di Malaysia sehingga ramai rakyat Malaysia membeli bag dan aksesori LV. Golongan artis dan kaya gemar akan jenama ini setelah pembukaan butik mereka di Pavillion, Bukit Bintang.

Stay Connected

More Updates

daftar ssm online

Perniagaan Yang Boleh Daftar SSM Online

Artikel ini berkaitan daftar SSM online dan menurut laman web SSM, perniagaan adalah meliputi tiap-tiap bentuk tred, perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesion atau aktiviti-aktiviti lain yang

francais malaysia

Apa itu Francais Malaysia?

Satu perkataan yang sangat sedap disebut oleh semua orang tak kira muda atau tua. Persoalannya sekarang anda tahu ke apa itu peluang perniagaan francais Malaysia?

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..