Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

PETUNJUK GEOGRAFI

Share Post:

petunjuk geografi

Petunjuk geografi merupakan salah satu cabang harta intelek dimana ia melindungi produk-produk yang asal dari satu-satu geografi ataupun dengan kata lain asalnya produk itu dari tempat itu sendiri. Contoh sedia ada adalah halia bentong –  ianya berasal dari bentong dan hidup subur disitu. Mungkin sekiranya ia ditanam di Selangor atau Negeri Sembilan, ianya bukan lagi dinamakan Halia Bentong kerana rasa dan bentuknya mungkin berbeza.

 

Baca juga : Trademark: Perlukah daftar jenama kita?

 

Banyak produk-produk geografi yang telah ditemui dan telahpun didaftarkan di bawah pendaftaran ini. Produk ini bukan hanya dilindungi dibawah petunjuk geografi, malah ia juga boleh didaftarkan dan dilindungi dibawah pendaftaran cap dagangan (trademark) dan juga copyright. Kenapa saya katakan demikian?

 

Daftar Trademark dengan OneIp disini.

 

Ia adalah kerana apabila produknya didaftarkan dibawah petunjuk geografi, namanya pastilah dilindungi dibawah cap dagangan. Semua orang tak boleh guna nama halia bentong kecuali pemilik halia bentong sahaja walaupun pada hakikatnya ia tidak boleh didaftarkan kerana namanya merujuk kepada produk itu sendiri. Manakala copyright melindungi keaslian produk tersebut dari segi gambar ataupun packaging produk itu.

 

Pendaftaran hanya boleh didaftarkan oleh komuniti, persatuan atau kerajaan negeri. Ia sama sekali tidak boleh didaftarkan dibawah nama perseorangan kerana pemilikannya secara berkelompok.

 

Halia Bentong merupakan salah satu Petunjuk Geografi

 

Stay Connected

More Updates

Nama Perniagaan yang Sesuai Untuk Bisnes Online

Bisnes online adalah sangat penting dan pemilihan nama yang sesuai untuk perniagaan online oleh sesebuah syarikat merupakan satu perkara yang agak rumit dan kadangkala mengambil

Penggunaan Tanda TM dan R

Penggunaan Tanda TM dan Penggunaan Tanda R

Seringkali anda akan tertannya-tanya dan keliru apabila anda melihat penggunaan tanda TM dan penggunaan tanda R pada logo setiap barangan ataupun perkhidmatan. Ini adalah kerana

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..