Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

PETUNJUK GEOGRAFI YANG ANDA PERLU TAHU.

Share Post:

petunjuk geografi

Petunjuk geografi merupakan salah satu cabang harta intelek dimana ia melindungi produk-produk yang asal dari satu-satu geografi ataupun dengan kata lain asalnya produk itu dari tempat itu sendiri. Contoh sedia ada adalah halia bentong –  ianya berasal dari bentong dan hidup subur disitu. Mungkin sekiranya ia ditanam di Selangor atau Negeri Sembilan, ianya bukan lagi dinamakan Halia Bentong kerana rasa dan bentuknya mungkin berbeza.

Banyak produk-produk geografi yang telah ditemui dan telahpun didaftarkan di bawah pendaftaran ini. Produk ini bukan hanya dilindungi dibawah petunjuk geografi, malah ia juga boleh didaftarkan dan dilindungi dibawah pendaftaran cap dagangan (trademark) dan juga copyright. Kenapa saya katakan demikian?

Ia adalah kerana apabila produknya didaftarkan dibawah geografi petunjuk, namanya pastilah dilindungi dibawah cap dagangan. Semua orang tak boleh guna nama halia bentong kecuali pemilik halia bentong sahaja walaupun pada hakikatnya ia tidak boleh didaftarkan kerana namanya merujuk kepada produk itu sendiri. Manakala copyright melindungi keaslian produk tersebut dari segi gambar ataupun packaging produk itu.

Pendaftaran hanya boleh didaftarkan oleh komuniti, persatuan atau kerajaan negeri. Ia sama sekali tidak boleh didaftarkan dibawah nama perseorangan kerana pemilikannya secara berkelompok.

Halia Bentong merupakan salah satu Contoh Petunjuk Geografi

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..