Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

McDonald’s Corporation

Share Post:

McDonald's Corporation

McDonald’s Corporation adalah sebuah syarikat makanan segera Amerika yang diasaskan pada tahun 1940 sebagai restoran yang dikendalikan oleh Richard dan Maurice McDonald, di San Bernardino, California, Amerika Syarikat.

McDonald’s Corporation menghidupkan semula perniagaan mereka sebagai pendiri hamburger, dan kemudian menjadikan McDonald’s Corporation itu menjadi francais, dengan logo Golden Arches diperkenalkan pada tahun 1953 di lokasi di Phoenix, Arizona.

mcdonald's-corporation

Pada tahun 1955, Ray Kroc, seorang ahli perniagaan, menyertai syarikat itu sebagai ejen francais dan terus membeli rangkaian  dari saudara McDonald. McDonald’s mempunyai ibu pejabatnya yang asli di Oak Brook, Illinois, tetapi memindahkan ibu pejabatnya ke Chicago pada awal tahun 2018.

Rangkaian McDonald's Corporation

McDonald’s adalah rantaian restoran terbesar di dunia dengan kunjungan 69 juta pelanggan setiap hari di lebih 100 negara  di 37,855 outlet pada 2018.  Walaupun McDonald’s paling terkenal dengan hamburger, burger cheeseburger dan kentang goreng, mereka juga memaparkan produk ayam, barangan sarapan, minuman ringan, susu tepung, bungkus, dan pencuci mulut.

Sebagai tambahan kepada menu kesihatan mereka, syarikat itu telah menambah menu salad, ikan, smoothies, dan buah-buahan. Pendapatan McDonald’s berasal dari sewa, royalti, dan yuran yang dibayar oleh francaisi, serta jualan di restoran.

Menurut dua laporan yang diterbitkan pada tahun 2018, McDonald’s merupakan majikan swasta terbesar kedua di dunia dengan 1.7 juta pekerja (di belakang Walmart dengan 2.3 juta pekerja). Kini, nilai trademark Mc Donald’s adalah $43.8B dan merupakan salah satu syarikat rangkaian francais terbesar di dunia dengan membuka cawangan restoran mereka pada hampir kesemua negara di dunia.

Stay Connected

More Updates

daftar ssm online

Perniagaan Yang Boleh Daftar SSM Online

Artikel ini berkaitan daftar SSM online dan menurut laman web SSM, perniagaan adalah meliputi tiap-tiap bentuk tred, perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesion atau aktiviti-aktiviti lain yang

francais malaysia

Apa itu Francais Malaysia?

Satu perkataan yang sangat sedap disebut oleh semua orang tak kira muda atau tua. Persoalannya sekarang anda tahu ke apa itu peluang perniagaan francais Malaysia?

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..