Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Kisah Google

Share Post:

Syarikat Google secara rasminya dilancarkan pada tahun 1998 oleh Larry Page dan Sergey Brin untuk memasarkan Carian Google, yang telah menjadi enjin carian berasaskan web yang paling banyak digunakan. Kisah Google bermula oleh Larry Page dan Sergey Brin, pelajar di Stanford University di California, mengembangkan algoritma carian yang pada mulanya dikenali sebagai “BackRub” pada tahun 1996, dengan bantuan Scott Hassan dan Alan Sterberg. Pada tahun 2004, syarikat tersebut dengan cepatnya berkembang menjadi salah satu syarikat media terbesar di dunia.

Kisah Google

kisah-google

Kisah Google berkembang dengan syarikat itu melancarkan Google News pada tahun 2002, Gmail pada tahun 2004, Peta Google pada tahun 2005, Google Chrome pada tahun 2008, dan rangkaian sosial yang dikenali sebagai Google+ pada tahun 2011 (yang ditutup pada April 2019) dan banyak produk lain lagi. Pada tahun 2015, Google menjadi anak syarikat utama syarikat induk Alphabet Inc.

Enjin carian menerusi pelbagai kemas kini dalam cubaan untuk memerangi penyalahgunaan pengoptimuman enjin carian, menyediakan pengemaskinian hasil yang dinamik, dan menjadikan sistem pengindeksan cepat dan fleksibel. Hasil carian mula diperibadikan pada tahun 2005, dan kemudian autocompletion Google Suggest diperkenalkan. Dari tahun 2007, Universal Search menyediakan semua jenis kandungan, bukan hanya kandungan teks, dalam hasil carian.

Google telah terlibat dalam perkongsian dengan NASA, AOL, Sun Microsystems, Berita Corporation, Sky UK, dan lain-lain. Syarikat itu menubuhkan sebuah cabang amal, Google.org, pada tahun 2005. Google terlibat dalam pertikaian undang-undang 2006 di Amerika Syarikat atas perintah mahkamah untuk mendedahkan URL dan rentetan carian, dan telah menjadi subjek penyisihan cukai penyelidikan di UK. Nilai trademark google yang terbaru sehingga 2018 adalah $167.7billion.

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..