Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Jenama Subway

Share Post:

Jenama Subway adalah francais restoran makanan segera milik persendirian Amerika yang terutama menjual sandwic selam (subs) dan salad yang diasaskan oleh Fred DeLuca dan Peter BuckSubway adalah salah satu francais yang paling cepat berkembang di dunia.

Jenama Subway

jenama-subway

Sejarah Subway

Sejarah Subway bermula ada tahun 1965, Fred DeLuca meminjam $ 1,000 dari rakannya Peter Buck untuk memulakan “Pete’s Super Submarines” di Bridgeport, Connecticut, dan pada tahun berikutnya, mereka membentuk Doctor’s Associates Inc. untuk mengawal operasi restoran apabila francais berkembang.

Tujuan DeLuca sebenarnya adalah untuk mendapatkan duit yang dari bisnes yang dijalankan  untuk membayar pengajian beliau dalam bidang kedoktoran, dimana  Buck telah  memiliki ijazah kedoktoran dalam bidang fizik.

Doktor yang dimiliki oleh mereka adalah doktor falsafah dan bukan doktor dari mana-mana perubatan. Pada tahun 1968, kedai sandwic itu dinamakan semula sebagai “Subway”. Restoran bawah tanah di Perbandaran Pittsfield, Michigan (2011) Subway yang pertama di Pantai Barat dibuka di Fresno, California, pada tahun 1978.

Subway pertama di luar Amerika Utara dibuka di Bahrain pada bulan Disember 1984. Subway pertama di United Kingdom dibuka di Brighton pada tahun 1996. Pada tahun 2004, Subway bermula membuka kedai di Walmart supercenters dan melebihi jumlah lokasi McDonald di dalam kedai US Walmart pada tahun 2007.

Pada tahun 2018, terdapat 42,431 Subway di seluruh dunia. Pada tahun 2016, terdapat 26,982 subway di Amerika Syarikat. Pada 2018, Subway merupakan jenama makanan cepat saji yang ketiga paling bernilai di dunia dengan anggaran nilai jenama kira-kira 18.77 bilion dolar A.S.

Cap dagangan jenama Subway telah didaftarkan dianggarkan sekitar tahun 60-an dan berklasifikasikan adalah nombor 29 berkenaan dengan produk-produk makanan diperbuat yang berasaskan makanan darat, makanan laut, produk tenusu dan sebagainya.

Visi Misi Subway

Visi Misi Subway adalah setiap pelanggan yang menikmati sandwic yang disajikan akan memberitahu rakan-rakan mereka dengan betapa hebatnya sandwic Subway dimana ia amat segar, lazat, membuat pesanan, dan pengalaman luar biasa.

Jenama Subway menyediakan alat dan pengetahuan untuk membolehkan usahawan bersaing dengan jayanya dalam industri Makanan Segera di seluruh dunia, dengan konsisten memberikan nilai kepada pengguna melalui menyediakan makanan yang mencukupi yang baik untuk mereka dan membuat cara mereka inginkan serta visi syarikat makanan ini adalah menjadi nombor 1 francais Restoran Perkhidmatan Pantas (QSR) di dunia, sambil menyampaikan sandwic segar, lazat dan pengalaman luar biasa.

USP jenama Subway adalah syarikat ini menjadikan sandwic ini lebih sihat bagi pengguna. Pengguna yang mencari makanan cepat boleh berjalan ke mana-mana saluran bawah tanah dan mendapatkan sandwic cepat yang dibuat, yang mengandungi nilai pemakanan. Dengan cara ini syarikat itu mampu mencipta pasaran khusus di seluruh bandar di India. USP produk adalah sandwic berkhasiat dengan harga yang berpatutan. USP adalah komponen yang sangat penting dalam membangunkan produk.

Sejarah logo jenama Subway bermula sepanjang jalan kembali ke kedai sandwic yang pertama yang dibuka DeLuca dan Buck. Setelah menukar nama restoran mereka ke Subway, kedua orang itu mengembangkan logo berwarna kuning dengan anak panah keluar dari “S” dan “Y” di Subway.

Logo ini kekal dengan hanya sedikit perubahan sepanjang majoriti pertumbuhan yang mengagumkan Subway sehingga perubahan utama pertama pada tahun 2002. Pada ketika ini, syarikat itu mula menggunakan huruf tebal, huruf beracun untuk mengeja Subway dan mengubah skema warna menjadi hijau, kuning, dan putih.

jenama-subway

Untuk tempoh masa yang singkat dari 2015 hingga 2016, Subway juga menggunakan variasi warna tunggal logo mereka di dalam pepejal hijau. Baru-baru ini, logo Subway telah mengalami satu lagi perubahan penting.

Pada tahun 2016, Subway melancarkan logo terbaru mereka yang memaparkan agak pulangan kepada logo asal, kehilangan huruf miring dan sempadan hijau gelap sambil menambah lebih banyak lengkung ke logo.

Walaupun logo jenama Subway telah mengalami beberapa perubahan, tetapi syarikat masih mengekalkan rekabentuk asal logo mereka. Sejarah logo Subway mungkin pendek berbanding dengan sejarah panjang sesetengah syarikat, tetapi, bagaimanapun, ia sudah pasti menunjukkan banyak perubahan.

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..