Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Jenama Carlo Rino

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

Syarikat Carlo Rino diperbadankan di Malaysia di bawah Akta Syarikat 1965 sebagai sebuah syarikat berhad swasta pada 23 November 2009 dengan nama CRG Incorporated Sdn Bhd. Pada 13 Ogos 2018, Syarikat ini telah ditukar menjadi sebuah syarikat awam yang terhad dan memegang nama Carlo Rino sekarang dan seterusnya disenaraikan di Pasaran LEAP Bursa Malaysia Securities Berhad pada 28 November 2018.

Syarikat ini adalah syarikat pemegangan pelaburan manakala anak-anak syarikat mereka terlibat terutamanya dalam reka bentuk, pemasaran dan peruncitan kasut wanita, beg tangan dan aksesori; dan penyediaan perkhidmatan pengurusan. Jenama yang mereka bawa ialah Carlo Rino dan CR2 dan produk mereka disasarkan kepada orang dewasa muda yang berusia antara 18 dan 35 tahun. Jenama Carlo Rino telah berada di pasaran selama 30 tahun yang lalu.

Pada tahun 2012,mereka telah mendaftar Cap Dagangan mereka iaitu Carlo Rino, yang membolehkan mereka memasarkan produk mereka  di Indonesia dan Vietnam. Pada tahun 2014, Cap Dagangan untuk jenama CR2 dilesenkan kepada anak-anak syarikat mereka iaitu CRF, CRL dan CRV. Ini membolehkan mereka memasarkan pelbagai produk CR2 mereka di dalam dan di luar Malaysia.

Pada tahun 2015, mereka melancarkan platform dalam talian iaitu (https://shop.carlorino.net) untuk meluaskan lagi saluran jualan mereka. Mereka mula memasarkan produk mereka melalui pasaran e-dagang pihak ketiga, iaitu Zalora dan Lazada pada tahun 2014 dan 2016 masing-masing.

Untuk memperluas empayar mereka di Indonesia dan Vietnam, Syarikat mereka menggabungkan dua anak syarikat di negara ini pada tahun 2016 untuk menjalankan borong dan pemasaran rangkaian produk Carlo Rino dan CR2. Sejak itu, mereka telah meningkatkanpembukaan butik mereka kepada 6 butik dan 8 kaunter kedai di kedua-dua negara melalui peniaga yang diberi kuasa.

Mereka memasuki pasaran Timur Tengah pada tahun 2015 selepas pelantikan seorang pengedar di Kuwait untuk memasarkan pelbagai produk Carlo Rino . Pada 2017, mereka menembusi Arab Saudi dengan pelantikan pengedar yang lain untuk memasarkan produk rangkaian Carlo Rino bersama-sama dengan negara-negara Timur Tengah seperti Emiriyah Arab Bersatu, Qatar, Kerajaan Bahrain dan Kesultanan Oman. Pengedar sah telah membuka butik di Arab Saudi.

Pada masa ini, mereka mempunyai 39 butik dan outlet dan 120 kaunter kedai di Malaysia. Mereka juga telah melantik pengedar / peniaga yang sah di Vietnam, Indonesia, Arab Saudi dan Brunei.

Stay Connected

More Updates

Penggunaan Tanda TM dan R

Penggunaan Tanda TM dan Penggunaan Tanda R

Seringkali anda akan tertannya-tanya dan keliru apabila anda melihat penggunaan tanda TM dan penggunaan tanda R pada logo setiap barangan ataupun perkhidmatan. Ini adalah kerana

cara daftar MYIPO online

3 kesilapan cara daftar MYIPO online sendiri

Trademark boleh didaftarkan oleh anda sendiri ataupun menggunakan khidmat agen. Tiada betul ataupun tiada salah dalam cara daftar MYIPO online samada daftar sendiri ataupun menggunakan

Idea Nama Brand

3 Cara Mendapatkan Idea Nama Brand

Nama sesuatu produk atau perkhidmatan yang kita nak gunakan dalam perniagaan adalah perkara yang sering dibincangkan. Ini adalah kerana jika kita tiada idea nama brand

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..

Open chat