Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Jenama Carlo Rino

Share Post:

Jenama Carlo Rino diperbadankan di Malaysia di bawah Akta Syarikat 1965 sebagai sebuah syarikat berhad swasta pada 23 November 2009 dengan nama CRG Incorporated Sdn Bhd. Pada 13 Ogos 2018, Syarikat ini telah ditukar menjadi sebuah syarikat awam yang terhad dan memegang jenama Carlo Rino sekarang dan seterusnya disenaraikan di Pasaran LEAP Bursa Malaysia Securities Berhad pada 28 November 2018.

Jenama Carlo Rino

jenama-carlo-rino

Syarikat ini adalah syarikat pemegangan pelaburan manakala anak-anak syarikat mereka terlibat terutamanya dalam reka bentuk, pemasaran dan peruncitan kasut wanita, beg tangan dan aksesori; dan penyediaan perkhidmatan pengurusan. Jenama yang mereka bawa ialah Carlo Rino dan CR2 dan produk mereka disasarkan kepada orang dewasa muda yang berusia antara 18 dan 35 tahun. Jenama Carlo Rino telah berada di pasaran selama 30 tahun yang lalu.

Pada tahun 2012, jenama Carlo Rino telah mendaftar Cap Dagangan mereka iaitu Carlo Rino, yang membolehkan mereka memasarkan produk mereka di Indonesia dan Vietnam. Pada tahun 2014, Cap Dagangan untuk jenama CR2 dilesenkan kepada anak-anak syarikat mereka iaitu CRF, CRL dan CRV. Ini membolehkan mereka memasarkan pelbagai produk CR2 mereka di dalam dan di luar Malaysia.

Pada tahun 2015, jenama Carlo Rino melancarkan platform dalam talian iaitu untuk meluaskan lagi saluran jualan mereka. Mereka mula memasarkan produk mereka melalui pasaran e-dagang pihak ketiga, iaitu Zalora dan Lazada pada tahun 2014 dan 2016 masing-masing.

Untuk memperluas empayar mereka di Indonesia dan Vietnam, Syarikat mereka menggabungkan dua anak syarikat di negara ini pada tahun 2016 untuk menjalankan borong dan pemasaran rangkaian produk Carlo Rino dan CR2. Sejak itu, mereka telah meningkatkanpembukaan butik mereka kepada 6 butik dan 8 kaunter kedai di kedua-dua negara melalui peniaga yang diberi kuasa.

Mereka memasuki pasaran Timur Tengah pada tahun 2015 selepas pelantikan seorang pengedar di Kuwait untuk memasarkan pelbagai produk Carlo Rino . Pada 2017, mereka menembusi Arab Saudi dengan pelantikan pengedar yang lain untuk memasarkan produk rangkaian Carlo Rino bersama-sama dengan negara-negara Timur Tengah seperti Emiriyah Arab Bersatu, Qatar, Kerajaan Bahrain dan Kesultanan Oman. Selain itu, pengedar sah juga telah membuka butik Carlo Rino di Arab Saudi untuk mengembangkan sayap Carlo Rino.

Pada masa ini, mereka mempunyai 39 butik dan outlet dan 120 kaunter kedai di Malaysia. Mereka juga telah melantik pengedar / peniaga yang sah di Vietnam, Indonesia, Arab Saudi dan Brunei. Carlo Rino mencatatkan keuntungan sekitar RM3-5 juta setiap suku tahun. Carlo Rino mempunyai pejabat korporat di Taman Connought, Kuala Lumpur.

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..