Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Intel Corporation (biasanya dikenali sebagai Intel dan digambarkan sebagai intel) adalah sebuah syarikat multinasional Amerika Syarikat dan syarikat teknologi yang beribu pejabat di Santa Clara, California, di Lembah Silikon. Ia adalah pengeluar cip semikonduktor kedua terbesar  di dunia selepas dikuasai oleh Samsung Electronics,  dan merupakan pencipta siri mikroprosesor x86, pemproses yang terdapat di kebanyakan komputer peribadi (PC) . Intel menduduki ranking No. 46 dalam senarai 2018 Fortune 500 syarikat terbesar Amerika Syarikat . Intel digabungkan di Delaware.

 

Intel memproses pemproses untuk pengilang sistem komputer seperti Apple, Lenovo, HP, dan Dell. Intel juga mengeluarkan chipset motherboard, pengawal antara muka rangkaian dan litar bersepadu, memori flash, cip grafik, pemproses terbenam dan peranti lain yang berkaitan dengan komunikasi dan pengkomputeran.

 

Intel Corporation didirikan pada 18 Julai 1968, oleh perintis semikonduktor Robert Noyce dan Gordon Moore (undang-undang Moore), dan dikaitkan dengan kepimpinan eksekutif dan wawasan Andrew Grove. Nama syarikat itu dianggap sebagai portmanteau bagi perkataan bersepadu dan elektronik, dengan pengasas bersama Noyce sebagai pencipta utama litar bersepadu (microchip).  “Intel” adalah istilah untuk maklumat perisikan.  Intel adalah pemaju awal cip memori SRAM dan DRAM, yang mewakili sebahagian besar perniagaannya sehingga 1981. Walaupun Intel mencipta cip mikroprosesor komersil pertama di dunia pada tahun 1971, perniagaan utamanya adalah  komputer peribadi (PC).

 

Semasa tahun 1990-an, Intel banyak melabur dalam reka bentuk mikropemproses baru yang memacu pertumbuhan pesat industri komputer. Dalam tempoh ini, Intel menjadi pembekal utama mikropemproses untuk PC dan dikenali sebagai taktik yang agresif dan anti-kompetitif dalam mempertahankan kedudukan pasarannya, terutamanya terhadap Advanced Micro Devices (AMD), serta perisian Microsoft untuk mengawal industri PC.

 

Pusat Teknologi Sumber Terbuka di Intel mengendalikan PowerTOP dan LatencyTOP, dan menyokong projek sumber terbuka lain seperti Wayland, Mesa3D, Blok Bangunan Intel Array, Blok Bangunan Threading (TBB), dan Xen.

Nilai trademark intel sehingga kini adalah $ 38.8B.

 

#oneip #protectyourright #trademark #daftartrademark

Stay Connected

More Updates

Louis Vuitton

Louis Vuitton Malletier, yang biasanya dirujuk sebagai Louis Vuitton atau dipendekkan ke LV, adalah sebuah rumah fesyen Perancis dan syarikat runcit mewah yang diasaskan pada

McDonald's Corporation

McDonald’s Corporation

McDonald’s Corporation adalah sebuah syarikat makanan segera Amerika yang diasaskan pada tahun 1940 sebagai restoran yang dikendalikan oleh Richard dan Maurice McDonald, di San Bernardino,

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..

Open chat