Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Cap dagangan KENTUCKY FRIED CHICKEN (KFC)

Share Post:

cap dagangan kfc
Cap dagangan KFC, juga dikenali sebagai Kentucky Fried Chicken, adalah sebuah restoran makanan segera di Amerika yang mengkhususkan diri dalam ayam goreng. Ibu pejabat di Louisville, Kentucky, ia adalah rangkaian restoran kedua terbesar di dunia selepas McDonald’s, dengan hampir 20,000 lokasi di seluruh dunia di 123 negara dan wilayah pada Disember 2015. Rangkaian ini merupakan anak syarikat Yum! Jenama, sebuah syarikat restoran yang juga memiliki Pizza Hut, Taco Bell, dan rantai WingStreet.

Bagaimana Cap Dagangan KFC Bermula

KFC diasaskan oleh Colonel Harland Sanders, seorang usahawan yang mula menjual ayam goreng dari restoran pinggir jalannya di Corbin, Kentucky, semasa Great Depression. Sanders mengenal pasti potensi konsep francais restoran, dan cap dagangan kfc iaitu francais “Kentucky Fried Chicken” yang pertama dibuka di Utah pada tahun 1952.

Pada bulan Julai 1940, Sanders memuktamadkan apa yang dikenali sebagai “Resipi Asal” nya daripada 11 herba dan rempah ratus. Walaupun dia tidak pernah mendedahkan resipi secara terbuka, dia mengakui penggunaan garam dan lada, dan mendakwa bahawa bahan “berdiri di rak semua orang”. Selepas dipulangkan sebagai kolonel Kentucky pada tahun 1950 oleh Gabenor Lawrence Wetherby, Sanders mula memakai bahagian itu, mengembangkan kambing jantan dan memakai jas kepelat hitam (kemudian beralih ke saman putih), tali leher, dan merujuk dirinya sebagai “Kolonel “.

Rakan-rakannya pergi bersama-sama dengan perubahan tajuk, “bercanda pada mulanya dan kemudian bersungguh-sungguh”, menurut ahli biografi Josh Ozersky. Sanders Court & Café umumnya berkhidmat kepada pelancong, jadi apabila laluan yang dirancang pada tahun 1955 untuk Interstate 75 memintas Corbin, Sanders menjual hartanahnya dan mengembara ke Amerika Syarikat untuk francais resipi ayamnya kepada pemilik restoran.

Restoran-restoran bebas akan membayar empat (lebih kurang lima) sen pada setiap ayam sebagai yuran francais, sebagai pertukaran untuk “gabungan rahsia herba dan rempah-rempah” Sanders dan hak untuk mempersembahkan resepinya pada menu mereka dan menggunakan cap dagangan namanya dan rupa untuk tujuan promosi .

Pada tahun 1952, dia telah berjaya mempromosikan resipinya kepada rakannya Pete Harman dari Salt Lake Selatan, Utah, pengendali salah satu restoran terbesar di bandar ini. Don Anderson, pelukis tanda yang diupah oleh Harman, mencipta nama “Kentucky Fried Chicken”. Bagi Harman, penambahan KFC adalah cara membezakan restorannya daripada pesaing; produk dari Kentucky adalah eksotik, dan menimbulkan imejan keramahan Selatan. Harman menandatangani frasa “It’s finger lickin ‘good”, yang akhirnya menjadi slogan seluruh syarikat. Beliau juga memperkenalkan “hidangan baldi” pada tahun 1957 (14 keping ayam, lima gulung roti dan satu liter kuah dalam baldi kadbod). Menghidangkan makanan tandatangan mereka di baldi kertas adalah menjadi ciri ikonik syarikat.

Bilakah Cap Dagangan KFC Didaftarkan?

Cap dagangan KFC telah didaftarkan pada tahun 1984 dan berklasifikasikan adalah 29 berkenaan dengan produk-produk makanan diperbuat yang berasaskan makanan darat, makanan laut, produk tenusu dan sebagainya.

Visi Misi dan Objektif KFC

Misi dan visi KFC ialah  menjadi restoran cepat saji dengan pelayanan terbaik di dunia. Untuk mencapai visi ini, KFC selalu menjamin mutu produk-produknya, memberikan pelayanan yang memuaskan, menawarkan kebersihan dan keamanan produk pelanggan serta nilai-nilai baik. Bagi KFC, senyum setiap pelanggan adalah hal terpenting serta menjadi perusahaan terbaik bagi semua cawangan di setiap komuniti di seluruh dunia.

USP bagi KFC adalah “Life tastes better” dengan KFC. Posisi cap dagangan KFC adalah rasa unik produk yang bukan hanya ayam goreng tetapi menjual perkhidmatan dan kepuasan pelanggan. Sebagai contoh, wawasan pengguna reka bentuk KFC. KFC menyelaraskan kedai baru untuk jangkaan pengguna yang lebih tinggi kerana mereka tidak mahu menjadi hanya cepat dan lazat tetapi mereka mahu mendapat pengalaman; sebahagian daripada, cap dagangan Jenama sebagai produk sebagai orang tetapi memperincikan Jenama sebagai pengalaman bersama.

Logo KFC pertama diperkenalkan pada tahun 1952 dan memaparkan jenis huruf “Kentucky Fried Chicken” dan logo Kolonel. Ia direka oleh Lippincott & Margulies agensi identiti korporat. Lippincott & Margulies telah diupah untuk mereka bentuk semula pada tahun 1978, dan menggunakan tipografi yang serupa dan logo Sanders yang sedikit berbeza. Logo akronik “cap dagangan KFC” direka oleh Schechter & Luth dari New York dan diperkenalkan pada tahun 1991, dan logo wajah Colonel dialihkan daripada coklat ke dakwat biru.

Landor direka semula logo pada tahun 1997, dengan imej cap dagangan baru Kolonel. Imej Kolonel yang baru itu lebih kurus, kurang kartun dan perwakilan yang lebih realistis dari Sanders. Pada tahun 2006, logo Colonel dikemaskinikan oleh Tesser dari San Francisco, menggantikan pakaian putihnya dengan warna apron, lebih berani dan wajah yang lebih jelas. Menurut Gregg Dedrick, presiden pembahagian KFC AS, perubahan itu, “berkomunikasi kepada pelanggan keserupaan Kolonel Sanders dan fakta bahawa dia seorang tukang masak”

 

Berikut adalah penjenamaan cap dagangan KFC:

 

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..