Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Apa itu MYIPO ? Peranan MYIPO Perniagaan

Share Post:

Peranan MYIPO Perniagaan

Peranan MYIPO Perniagaan adalah penting kerana kuasa membeli adalah pada pelanggan. Pelanggan membuat keputusan untuk membeli adalah berdasarkan brand dan juga kualiti yang diberikan oleh sesuatu brand.

Contohnya LV adalah jenama bag yang tak asing lagi bagi wanita. Jenama ini amat mahal setanding kualitinya

Apa itu MYIPO dan Peranan MYIPO Perniagaan

apa-itu-myipo

Nampak tak kepentingannya salah satu aset syarikat ini? So cuba kita lihat apa kepentingan trademark dengan myipo online kepada bisnes kita.Nampak tak kepentingannya salah satu aset syarikat ini? So cuba kita lihat apa kepentingan trademark dengan myipo online.

1. Alat penghubung antara peniaga dengan pelanggan

Peniaga yang nak menjual produknya perlulah ada nama atau logo kerana jika tiada nama, agak sukar pelanggan nak mengenalpasti peniaga tersebut tak kisahlah peniaga itu berniaga secara kecil-kecilan mahupun besar-besaran.

Contoh mudah bagi peniaga jalanan. Sekiranya makanan yang diniagakan dan sedap dimakan, pelanggan akan ingat makanan kita sampai bila-bila tapi apabila pelanggan tad nak ceritakan kepada kawan-kawan susah sebab kedai kita tiada nama.

2. Peranan MYIPO online perniagaan dalam memudahkan pelanggan membuat pilihan

peranan-myipo-perniagaan

Sekiranya peniaga ada nama atau logo pastinya senang untuk pelanggan membuat pilihan kepada sesuatu produk.

Pelanggan ni selalunya sekali dicuba produk kita sedap pastinya akan diulang-ulang membeli produk kita. Contohla kita jual kicap.

Kalau kita tengok kat rak supermarket atau kedai-kedai runcit, berapa banyak kicap yang berlainan jenama dipasarkan.

Untuk itulah pentingnya nama dan logo (aset syarikat) dalam bisnes kita dalam strategi pemasaran perniagaan.

3. Aset Syarikat

Trademark adalah aset kepada syarikat kerana ia ada value ataupun nilai dimana ia boleh dijual, disewakan dan dipindahmilik dengan harga yang tertentu. 

4. Mudahkan untuk satukan team kita (multi level marketing)

myipo

Trademark yang telah didaftarkan dan dilindungi akan mudah menarik minat prospek dan juga agen untuk sesuatu produk.

Selalunya perniagaan yang ada agen adalah produk-produk Multi level marketing (MLM). Banyak produk Multi level marketing (MLM) yang telah pun berkembang dan sustain.

Antara brand Multi level marketing (MLM) adalah Melaleuca, Avon, Young Living dan banyak lagi. Ini adalah salah satu dari peranan myipo perniagaan.

5. Strategi pemasaran perniagaan dalam memudahkan carian online

Pada masa kini strategi pemasaran perniagaan dalam pencarian di Google, Facebook dan Instagram dan juga mall secara online makin berkembang dengan teknologi yang pantas. Agak ketinggalan lah kalau kita masih tidak menggunakan online untuk berbisnes.

Pelanggan sekarang ini suka menggunakan media online untuk kesenangan mereka dan memudahkan mereka untuk mendapatkan barang dan servis yang mereka perlukan. Berdasarkan statistik tahun 2018, pengguna online di Malaysia adalah seramai 28.7 juta.

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..