Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Kisah Amazon

Share Post:

kisah-amazon

Amazon.com, Inc. adalah syarikat teknologi multinasional Amerika yang berpangkalan di Seattle, Washington, yang memberi tumpuan kepada e-dagang, pengkomputeran awam, aliran digital, dan kecerdasan buatan.

Ia dianggap sebagai salah satu syarikat teknologi Big Four bersama Google, Apple, dan Facebook. Amazon dikenali kerana gangguannya terhadap industri yang mantap melalui inovasi teknologi dan skala besar. Jom baca tentang kisah Amazon.

Kisah Amazon

Ia adalah pasaran e-dagang terbesar di dunia, pembekal AI , dan platform pengkomputeran awam yang diukur oleh pendapatan dan permodalan pasaran. [14] Amazon adalah syarikat Internet terbesar di dunia. Ia merupakan majikan swasta kedua terbesar di Amerika Syarikat dan salah satu syarikat paling bernilai di dunia.

kisah-amazon

Kisah Amazon telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada 5 Julai 1994, di Bellevue, Washington. Syarikat itu pada mulanya dimulakan sebagai pasaran dalam talian untuk buku tetapi kemudian berkembang untuk menjual elektronik, perisian, permainan video, pakaian, perabot, makanan, mainan, dan perhiasan.

Pada tahun 2015, Amazon mengatasi Walmart sebagai peruncit paling bernilai di Amerika Syarikat dengan permodalan pasaran. Pada tahun 2017, Amazon memperoleh Whole Food Market dengan nilai $ 13.4 bilion, yang meningkatkan kehadiran Amazon sebagai peruncit bata dan mortar. Pada tahun 2018, Bezos mengumumkan bahawa perkhidmatan penghantaran dua hari, Amazon Prime, telah melepasi 100 juta pelanggan di seluruh dunia.

Amazon mengedarkan muat turun dan penstriman video, muzik, buku audio melalui Amazon Prime Video, Amazon Music, dan anak syarikat Audible. Amazon juga mempunyai syarikat penerbitan, Amazon Publishing, studio filem dan televisyen, Amazon Studios, dan anak syarikat pengkomputeran awam, Amazon Web Services.

kisah-amazon

Ia menghasilkan elektronik pengguna termasuk Kindle e-pembaca, tablet Fire, Fire TV, dan peranti Echo. Di samping itu, anak syarikat Amazon termasuk Ring, Twitch.tv, Whole Foods Market, dan IMDb.

Antara pelbagai kontroversi, syarikat itu telah dikritik kerana pengawasan teknologi, budaya kerja yang sangat kompetitif , penghindaran cukai, dan amalan anti-persaingan. Kisah Amazon dan Jeff Bezos adalah satu inspirasi buat kita semua. Nilai trademark Amazon sehingga kini bernilai $97 billion.

Stay Connected

More Updates

akta hak cipta 1987

Akta Hak Cipta 1987 di Malaysia

Salah satu undang-undang yang penting bagi dunia kreativiti dan intelektual di Malaysia adalah Akta Hak Cipta 1987. Akta ini memberikan perlindungan undang-undang kepada pencipta karya

Bentuk Cap Dagangan

Ketahui 3 Cara Daftar Trademark di Malaysia

Buat pemilik perniagaan yang ingin melindungi nama perniagaan daripada digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, terdapat beberapa cara daftar trademark yang boleh dilakukan untuk pendaftaran

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..