Burger King

Burger King

Burger King (BK) adalah sebuah rangkaian makanan segera di Amerika Syarikat. Beribu pejabat di kawasan yang tidak diperbadankan di Miami-Dade County, Florida, syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1953 sebagai Insta-Burger King, sebuah restoran di Jacksonville, Florida.Insta-Burger King, Keith J. Kramer and Matthew Burns adalah pengasas pada tahun 1953 dan ditukarkan kepada Burger King oleh David Edgerton and James McLamore pada tahun 1959. Sejarah bermula apabila pengasas dan pemilik (Keith J. Kramer dan isteri bapa saudaranya, Matthew Burns), yang telah membeli hak untuk dua peralatan yang dipanggil “mesin Insta”, membuka restoran pertamanya.

Model pengeluaran mereka didasarkan pada salah satu mesin yang mereka perolehi,┬ásebuah oven yang dipanggil “Insta-Broiler”. Strategi ini terbukti begitu berjaya sehingga mereka kemudiannya memerlukan semua francais mereka untuk menggunakan peranti ini. Selepas syarikat itu goyah pada tahun 1959, ia dibeli oleh Miami, Florida, francaisi, James McLamore dan David R. Edgerton. Mereka memulakan penyusunan semula korporat rantaian itu, yang pertama kali menamakan semula syarikat Burger King. Mereka mengendalikan syarikat itu sebagai entiti bebas selama lapan tahun (akhirnya berkembang ke lebih dari 250 lokasi di Amerika Syarikat), sebelum menjualnya kepada Syarikat Pillsbury pada tahun 1967.

Pada penghujung tahun fiskal 2013, Burger King adalah rantaian restoran makanan cepat saji kedua terbesar dari segi lokasi global, di belakang industri McDonald’s, yang mempunyai 32,400 lokasi. Pada akhir tahun 2014, Burger King menduduki tempat ke-4 di rantai makanan AS dari segi jualan AS, di belakang McDonald’s, Starbucks, dan Subway. Burger King kini mempunyai lebih daripada 12,000 kedai di seluruh dunia

Cap dagangan Burger King telah didaftarkan dianggarkan sekitar tahun 90-an dan berklasifikasikan adalah nombor 29 berkenaan dengan produk-produk makanan diperbuat yang berasaskan makanan darat, makanan laut, produk tenusu dan sebagainya.

Misi Burger King (BK) adalah menawarkan makanan berkualiti dengan harga berpatutan, berkhidmat dengan cepat, dalam persekitaran yang menarik dan bersih serta visi syarikat makanan ini adalah untuk menjadi perniagaan QSR yang paling menguntungkan, melalui sistem francais yang kuat dan orang-orang hebat, melayani burger terbaik di dunia.

USP tertentu oleh Burger King membolehkan pelanggan mereka merasa bahawa mereka mengawal apa yang mereka inginkan dan membolehkan mereka merasakan bahawa Burger King memenuhi keperluan khusus mereka makanan.

Rekabentuk logo pertama mereka, yang boleh dilihat di atas kedai pertama mereka adalah King duduk di atas burger di atas tanda “Burger King, Home of the Whopper.” Reka bentuk ini kekal sehingga sekitar tahun 1969 di mana mereka membuat burger dalam reka bentuk. Terdapat dua roti dan di antara roti itu adalah “Burger King” dalam fon berwarna merah untuk mewakili daging. Walaupun Raja telah dikeluarkan dari logo, beliau terus memainkan peranan utama dalam iklan dan iklan. Pada tahun 1994, mereka melipat fon ke dalam reka bentuk sedikit, tetapi tidak banyak berubah. Tidak sampai tahun 1998 mereka membuat roti kecil itu, berjudul sedikit di sebelah kiri dan menambah dan berputar biru di sekelilingnya untuk memberi rasa global.

 

Berikut adalah penjenamaan Burger King (BK):

 

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website