Call +6012 224 2728

Monday-Friday: 8:00-16:00

One Global IP Sdn Bhd

Kajang, Selangor

Louis Vuitton

Share Post:

Louis Vuitton Malletier, yang biasanya dirujuk sebagai Louis Vuitton atau dipendekkan ke LV, adalah sebuah rumah fesyen Perancis dan syarikat runcit mewah yang diasaskan pada tahun 1854 oleh Louis Vuitton.

LV monogram label muncul pada kebanyakan produknya, mulai dari barang mewah dan barang kulit hingga siap pakai, kasut, jam tangan, barang kemas, aksesori, cermin mata hitam dan buku. Louis Vuitton adalah salah satu rumah fesyen antarabangsa yang terkemuka di dunia; ia menjual produknya melalui butik, di kedai serbaneka mewah, dan melalui bahagian e-dagang di laman webnya.

Selama enam tahun berturut-turut (2006-2012), Louis Vuitton dinamakan sebagai jenama mewah paling berharga di dunia. Penilaian pada 2012 ialah AS $ 25.9 bilion.  Penarafan jenama pada 2013 ialah AS $ 28.4 bilion dengan pendapatan AS $ 9.4 bilion. Syarikat ini beroperasi di 50 negara dengan lebih daripada 460 kedai di seluruh dunia.

Jenama Louis Vuitton dan monopram LV adalah antara jenama paling bernilai di dunia.  Menurut kajian Millward Brown 2010, Louis Vuitton kemudian menjadi jenama ke-19 yang paling berharga di dunia, dan dianggarkan bernilai lebih AS $ 19 bilion.  Selama enam tahun berturut-turut, Louis Vuitton adalah salah satu daripada 10 senarai jenama paling bernilai yang dikaji oleh BrandZ Millward Brown Optimor  pada tahun2011 dengan nilai $ 24.3 bilion.

A Louis Vuitton “Sarah Wallet”

Louis Vuitton mengalami peniruan yang meluas. Lambang Monogram dibuat untuk mengelakkan pemalsuan. Pada tahun 2004, lebih daripada 18% barangan tiruan Louise Vuitton dirampas dan disita  di Kesatuan Eropah.

 

Syarikat itu bergiat aktif dalam membanteras aktiviti pemalsuan, dengan menggunakan eguam dan agensi penyiasat khas untuk mengenal pasti sindiket pemalsuan melalui mahkamah di seluruh dunia. Syarikat memperuntukkan kira-kira separuh daripada bajet komunikasinya untuk mengatasi pemalsuan barangnya. LVMH, syarikat induk Vuitton, telah menyatakan “Seramai 60 orang di pelbagai peringkat bekerja sepenuh masa dengan kerjasama penyiasat luar dan sekumpulan peguam untuk membanteras aktiviti pemalsuan.” Sehingga tahun 1980-an, produk Vuitton telah dijual secara meluas di kedai-kedai, seperti Neiman Marcus dan Saks Fifth Avenue.

Pada tahun 2006, syarikat itu memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Manifest Information Services Ltd. yang berpangkalan di Colorado (aka Manifest Hostmaster dan Manifest.com), melalui WIPO, untuk memaksa Manifest memindahkan nama domain LV.com kepada Louis Vuitton; tindakan undang-undang gagal dan domain itu kemudiannya diperoleh oleh Liverpool Victoria (LV =), syarikat insurans fraternal terbesar di England.

 

Beberapa artis rap berprofil tinggi menyebut syarikat itu dalam lirik lagu, terutamanya: Bohemia, Kanye West, Juicy J, dan Wiz Khalifa.

#oneip #protectyourright #trademark #daftartrademark

Stay Connected

More Updates

Penggunaan Tanda TM dan R

Penggunaan Tanda TM dan Penggunaan Tanda R

Seringkali anda akan tertannya-tanya dan keliru apabila anda melihat penggunaan tanda TM dan penggunaan tanda R pada logo setiap barangan ataupun perkhidmatan. Ini adalah kerana

cara daftar MYIPO online

3 kesilapan cara daftar MYIPO online sendiri

Trademark boleh didaftarkan oleh anda sendiri ataupun menggunakan khidmat agen. Tiada betul ataupun tiada salah dalam cara daftar MYIPO online samada daftar sendiri ataupun menggunakan

Idea Nama Brand

3 Cara Mendapatkan Idea Nama Brand

Nama sesuatu produk atau perkhidmatan yang kita nak gunakan dalam perniagaan adalah perkara yang sering dibincangkan. Ini adalah kerana jika kita tiada idea nama brand

APA KATA PELANGGAN ONE GLOBAL IP

Testimoni-testimoni dari pelanggan One Global IP mengenai servis yang diberikan..